Dürüst İlkeli Anında Haber - KOSOVAHABER

E Enjte, 25 Shkurt 2021

Pasioni për makinat, ka krijuar miqësi të reja

E Premte 19 Gusht 2011 12:59

6 vjet që makinat klasike janë vënë së bashku në një takim të mbajtur në Prizren. Manifestimi i filluar me modesti, çdo vit është zgjeruar dhe u shndërrua në një festival. Për aktivitetet e këtij viti kemi më shumë informacione nga Ehad Oreshka i Oldtimer Club-it të Prizrenit.

Kosovahaber: Festivali i këtij viti, ka mbledhur 50 pronarë makinash klasike. Cili është aktiviteti që organizoni?

Ehad Oreshka: Ne organizojmë festivalin e makinave klasike për cdo maj në Prizren. Këtë vit Festivali është organizuar për herë të gjashtë dhe ka parë shumë interes.

Kosovahaber: Interesim nga audienca apo nga pjesëmarrësit?

Ehad Oreshka: Ka pas pjesëmarrës nga e gjithë Kosova, si dhe qytetarët e Prizrenit kanë shprehur interesim të madh. Përveç kësaj, ka pasur turistë nga vendet e huaja.

Kosovahaber: E pra, nga cilat vende ka pas pjesëmarrës?

Ehad Oreshka: Sllovenia, Kroacia, Bosnja, Mali i Zi, Serbia, Shqipëria dhe Kosova u ekspozuan me makina në qendër të Prizrenit. Ka qenë 50 makina. Pas festivalit, ne ftuam mysafirët tanë për të ngrënë, për të shijuar kuzhinën e Prizrenit. Ne shkuam në Prizren dhe të ftuarit ishin entuziastë për makina, kulturën e ushqimit. Vizituam objekte të ndryshme kulturore dhe historike të Prizrenit. Pastaj në mbrëmje ne organizuam një parti ku të gjithë pjesëmarrësit ishin të pranishëm.

Kosovahaber: Vitin e kaluar ishit në Prishtinë, e këtë vit shkuat edhe në Shqipëri?

Ehad Oreshka: Po, vitin e kaluar kemi shkuar në Prishtinë. Këtë vit ne kemi shkuar në Shqipëri në kuadër të projektit. Mysafirëve tanë gjithashtu ia paraqitëm kulturën e Shqipërisë. Mysafirët tanë u ndanë të kënaqur me një vizitë dy-ditore në Shqipëri.

Kosovahaber: Festivali i fundit ka dhënë atyre informacion. Tani le të shkojë në qoftë se ju dëshironi në ditët e para? Një fillim i vështirë. Si lindi ideja për fillimin e festivalit?

Ehad Oreshka: Më pëlqen që kjo ide ka ndodhur. Unë kam një makinë, 1971 model. Ne takuam një tjetër mik me një makinë klasik ose dy atje. Kjo ide erdhi në mendje duke folur për mikun. Në fillim mendonin, dhe kështu filloi të kuptojmë festivalin. Ne e bëmë atë për herë të parë në 2006 dhe një total prej 13 makina kanë marrë pjesë. Atë vit pa shumë interes dhe kanë marrë një ftesë dhe shkoi atje në vitin 2007, Bosnje dhe Hercegovinë. Katalogjet Prizren promovuese shkoi atje, kishte pjesëmarrës nga vende të ndryshme. Të dy ata dhe vendin e tyre për ne, ne kemi prezantuar ato në vendin e tyre. Ne kemi krijuar marrëdhënie me ta. Ne kemi ftuar entuziastët e makinave klasike dhe në fakt ata erdhën këtu.

Kosovahaber: Pyetja shtrohet pse makina të vjetra?

Ehad Oreshka: Gjithkush dëshiron diçka të re. Por makina e vjetër, mbrojtja dhe mirëmbajtja e saj është një vepër arti. Kjo është e denjë edhe për kulturën e Prizrenit. Për këtë arsye, shprehim interes në këto festivale dhe ne ishim të bindur për suksesin. Por sinqerisht nuk kemi pritur se do të arrinim deri këtu.

Kosovahaber: Për automjetet e vjetra dhe sigurimin e tyre a është dhënë ndonjë lehtësi nga Ministria e Transportit A aplikoni?

Ehad Oreshka: Ne shkuam aty dhe këtë vit kemi komunikim më të mirë të tyre, por jemi duke pritur një përgjigje për këtë çështje.

Kosovahaber: Sa anëtar i ka klubi?

Ehad Oreshka: 45 makina dhe ka 60 anëtarë, por jo nga e gjithë Kosova. Edhe nga pjesët tjera të Kosovës mund ti bashkohen klubit tonë. Kosova vlerësojmë se ka rreth 150 vetura klasike që do të mund të ekspozoheshin.

Kosovahaber: Këtu, kushtet për se si për të kryer këtë lloj organizate?

Ehad Oreshka: Shumë e vështirë. Por organizata është e mirë. Organizata për të bërë këtë lloj shumë i vështirë dhe i kushtueshëm.

Kosovahaber: A ka interes për zgjerimin e këtij aktiviteti? Si të marrëdhënieve me Turqinë?

Ehad Oreshka: Ne kemi krijuar marrëdhënie me Turqinë, por deri tani ata nuk kanë ardhur. Por unë do të vijnë në vitin 2012. 7 në vitin 2012 Festivali ka filluar përgatitjet. Oldtimer Club do të doja të bëjë një tubim në Prizren. Rally tha, shpejtësia nuk është e konkurrencës, do të jetë një garë për qëllime promovuese të vetëm. Qëllimi ynë në Prizren, Ulqinit, Shkodrës dhe Sarandës, Ohrit, Tetovës dhe pastaj përsëri kthehen në Prizren.

Kosovahaber: A ka mbështetje për ndërmarrjen?

Ehad Oreshka: Ministria e Kulturës dhe ishte Komuna e Prizrenit. Ishte më pak se shpresën tonë. Në mënyrë të veçantë do të doja të falënderoj kompanitë private. Ne ishim në gjendje të punojë me ta.

Kosovahaber: Të njohim Ehad Oreshken tani?

Ehad Oreshka: Unë kam lindur në Prizren, ne vitin 1964. Kam mbaruar arsimin tim në Prizren. Kam luajtur futboll për 20 vjet. Tani, "Liria" trajneri i ekipit të futbollit, unë jam duke bërë. E vazhdojë punën time në dy mënyra. Kam një djalë e një vajzë. I ndaj kohe edhe familjes. Gruaja ime, si unë, po tregojnë interes në makina.


Kosovahaber: Pra, ku ka interesin tuaj në makina?

Ehad Oreshka: Ati dhe gjyshërit e ardhshme. Ne jemi familje shoferi. Car Së pari ne e dimë popullore tonë "Fico". Tani, unë kam një të vjetër Mercedes onula interesuar. Ta kaloj kohën time mbi të. Makinë është një arsye për njerëzit së pari të përmbushë.


Kosovahaber: Ne ju përgëzoj për shkak të punës tuaj dhe dua të vazhdoj këtë aktivitet për vitet që vijnë.

Ehad Oreshka: Ju falenderoj.

Komento

500 Karakteriniz kaldi

Rregullat për komente

  1. Ju lutemi që të bëni përpjekje që komenti i juaj të përkoj me artikullin në fjalë.
  2. Gjatë komentimit ju lutemi që ti kushtoni kujdes edhe drejtshkrimit dhe gjuhës letrare.
  3. Gjithmonë mundohuni që të përdorni një stil më të butë.
  4. Nëse nuk i përmbaheni rregullave të sipërpërmendura atëherë redaktori i ueb faqes ka të drejtë që të mos e botoj komentin tuaj.

 

vigan karkini05.03.2012 10:54:23
[email protected]
Pčrshčndetje.Desha tč di kur zhvillohet ky aktivitet kčtč vit,e nčse mundesha,tč merja pjesč.Flm.
0%
vigan14.02.2012 10:43:03vigan.karkiniòliber.it
Ju pèrgèzoj pèr kètè aktivitet qè vazhdoni ta çoni pèrpara nga viti nè vit.Edhe unè jam adhurues e pronar makinash e motorrash klasikè.Suksese.
0%