Dürüst İlkeli Anında Haber - KOSOVAHABER

E Mërkurë, 20 Janar 2021

UP kërcënohet me protesta

E Premte 02 Gusht 2013 12:24

Sindikata e Universitetit dhe e Shkencës së Kosovës (SUSHK) ka paralajmëruar grevë dhe protesta në shenjë revolte për mosngritjen e pagave të stafit të Universitetit të Prishtinës (UP) që janë të punësuar në administratën e këtij universiteti.Rroga e një referenti vazhdon të mbetet e pandryshuar, ndërsa ajo e profesorit viteve të fundit ka shënuar ngritje duke arritur në nivelin 10-15 herë më e madhe sesa paga që merr referenti, shkruan gazeta Zëri.

Premtimet e krerëve të Rektoratit se do të ngrihen pagat edhe për administratën kanë mbajtur të heshtur këtë revoltë deri të martën, kur përfaqësues të kësaj sindikate deklaruan ultimatumin e tyre se “në qoftë se nuk do të ketë vendim për rritje të pagave deri më një shtator, punëtorët e administratës do të protestojnë dhe do të mbajnë greva”.

Në përkrahje të punëtorëve të administratës së UP-së ka dalë dhe Sindikata e Bashkuar e Arsimit, Shkencës dhe Kulturës (SBASHK).Bardh Bardhi, kryetar i SUSHK, ka thënë se në UP pagat janë rritur për profesorë, por asnjëherë deri më tash kjo nuk ka ndodhur për administratën, e cila, sipas tij, nuk mbetet mbrapa me përgjegjësinë dhe angazhimin gjatë punës me studentë, numri i të cilëve vetëm te një referent që drejtohet për shërbim sillet me mijëra veta. “Një referent së paku ka punë me 1000 studentë, ndërsa nëse marrim shembullin e Fakultetit Ekonomik atëherë ky numër dhjetëfishohet pasi që një referent në këtë fakultet është në shërbim të 10 mijë studentëve”, deklaroi ai.

Bardhi ka bërë të ditur se paga minimale e një punëtori në administratë është 222 euro, ndërsa maksimalja e stafit administrativ në këtë universitet arrin në 480 euro. Ky reagim ai thekson se vjen pas mospërmbushjes të kërkesave të të punësuarve në administratën e UP-së dhe pas bisedave të stërzgjatura dhe premtimeve të dhëna nga menaxhmenti dhe Këshilli Drejtues i UP-së, se do të realizohet vendimi i qeverisë-kryeministrit i datës 06.01.2011 për rritje të pagave të shërbyesve civilë.

Ky vendim, Bardhi tha se nuk po zbatohet për shërbyesit civilë të universitetit. Përgjigja, që ai ka marrë nga UP-ja vazhdimisht ka qenë se po punohet në drejtimin të zbatohet vendimi i qeverisë, kurse tash, sipas Bardhit, përgjigja ka ardhur se ka implikime buxhetore dhe nuk mund të bëhet kompensimi në paga bazuar në vendimin e qeverisë. Bardhi ka thënë se në UP duhet patjetër të ndodhë dhe sistematizimi i vendeve të punës sipas kualifikimit dhe ngritjes profesionale e jo sipas njerëzve. Nëse këto kërkesa nuk realizohen deri më 01.09.2013 atëherë SUSHK-u do të ndërmarrë masa tjera sindikale si protesta, greva duke filluar nga muaji shtator 2013.  /Zëri/

Komento

500 Karakteriniz kaldi

Rregullat për komente

  1. Ju lutemi që të bëni përpjekje që komenti i juaj të përkoj me artikullin në fjalë.
  2. Gjatë komentimit ju lutemi që ti kushtoni kujdes edhe drejtshkrimit dhe gjuhës letrare.
  3. Gjithmonë mundohuni që të përdorni një stil më të butë.
  4. Nëse nuk i përmbaheni rregullave të sipërpërmendura atëherë redaktori i ueb faqes ka të drejtë që të mos e botoj komentin tuaj.