Dürüst İlkeli Anında Haber - KOSOVAHABER

E Marte, 07 Prill 2020

Pezullohet greva në UP

E Shtunë 29 Mars 2014 08:50

Menaxhmenti i Universitetit të Prishtinës dhe Këshilli Grevist i administratës së UP-së, kanë arritur pajtim për plotësimin e kërkesave të grevistëve. Këtë e kanë bërë të ditur ushtruesi i detyrës së rektorit të UP-së Anton Berishaj dhe kryetari i Këshillit Grevist, Arton Mjekiqi. Puna e punëtorëve të administratës do të fillojë të hënën.

Megjithatë, grevistët kanë ndërprerë grevën deri me 20 qershor 2014, pasi janë edhe dy pika të kërkesave të tyre që ende nuk janë realizuar.

Ushtruesi i detyrës së rektorit, Anton Berishaj, ka thënë se janë duke i hartuar prioritetet që i kanë dhe varësisht nga to janë edhe duke reaguar.

“Një nga prioritetet ka qenë edhe greva. Ju keni qenë të njoftuar që nga fillimi. Unë jam takuar të dielën me përfaqësuesit e njësive akademike që i kanë përfaqësuar grevistët dhe u kam kërkuar dhjetë ditë, por po e shihni se nuk kanë kaluar dhjetë, por vetëm pesë ditë. E këtë e kam arritur në saje të angazhimit të stafit, në saje të mirëkuptimit që kam hasur në ministritë përkatëse që gjërat që janë kërkuar nga grevistët dhe ata i kanë konsideruar si të realizueshme dhe i kanë përfillur, por edhe në saje të mirëkuptimit të bordi t të UP-së sepse ata e kanë fjalën e fundit jo menaxhemnti”, tha Berishaj.

Ai me tutje tha se kanë realizuar një synim të tyre, të disa gjërave që kanë ngecur në rregullimin e statusit të një kategorie të punëtorëve të tyre.

“Nivelizimi i tyre është dashur të bëhet në atë mënyrë që të gjendeshin mjetet për ta mbuluar një përqindje, diku rreth 30 për qind. Bordi dje ka vendosur që këtë ta bëjmë ne nga buxheti ekzistues që ne disponojmë, por me një sens të veçantë që të mos i’u merren paratë atyre vijave buxhetore të cilat nuk mund të reflektohen as në standardin e mësimit, as në standardin e studentëve ku janë bursat dhe tjerat, as në standardet tjera që mund të reflektojnë në çfarëdo forme negativisht në vijueshmërinë e mësimit”, tha ai.

Ndërkohë, Kryetari i Këshillit Grevist, Artan Mjekiqi, tha se ata do të rifillonë punën të hënën pasi kanë arritur t’i realizojnë kërkesat e tyre, në përjashtim të dy prej tyre.

“Ne si këshill grevist kemi vendosur që të pezullojmë grevën deri me 20 qershor, për shkak se pika 4 dhe 6 në kërkesat tona nuk janë realizuar. Megjithatë ne do të shikojmë gjatë kësaj kohe se ku duhet të adresojmë këtë sepse nuk e dimë saktë se a do të merret menaxhmenti i UP-së apo është kompetencë e qeverisë që t’i realizojë këto dy pika. Por, e rëndësishme është se greva është pezulluar dhe puna do të filloj të hënën”, tha Mjekiqi.

Ai ka sqaruar se pika 6 ka të bëjë me retroaktivin që janë thirrur në rregulloren e vitit 2011 dhe pika 4 tek 20 centët që duhet t’i paguajnë studentët, pasi 60 cent paguhen për profesorët.

Por, Berishaj tha se ata kanë bërë atë që ka qenë e mundur, derisa, çështja e 20 centëve nuk ka mundur ligjërisht të implementohet, por jo pse s’kanë dashur të implementohet.

Berishaj tha se sa i përket grevës se mirëmbajtësve ai ka kërkuar nga prorektori për buxhet e financa që sekretari i universitetit që të merren me këtë punë. /Telegrafi/

Komento

500 Karakteriniz kaldi

Rregullat për komente

  1. Ju lutemi që të bëni përpjekje që komenti i juaj të përkoj me artikullin në fjalë.
  2. Gjatë komentimit ju lutemi që ti kushtoni kujdes edhe drejtshkrimit dhe gjuhës letrare.
  3. Gjithmonë mundohuni që të përdorni një stil më të butë.
  4. Nëse nuk i përmbaheni rregullave të sipërpërmendura atëherë redaktori i ueb faqes ka të drejtë që të mos e botoj komentin tuaj.